marți, 27 noiembrie 2012

Eu sunt un flutur, tu eşti o floare...

REPLICI 
poezie de Mihai Eminescu (1869)

Poetul


Tu eşti o undă, eu sunt o zare,

Eu sunt un ţărmur, tu eşti o mare,
Tu eşti o noapte, eu sunt o stea
­Iubita mea.

Iubita

Tu eşti o ziuă, eu sunt un soare,
Eu sunt un flutur, tu eşti o floare,
Eu sunt un templu, tu eşti un zeu -
Iubitul meu.

Tu eşti un rege, eu sunt regină,
Eu sunt un caos, to o lumină,
Eu sunt o arpă muiată-n vânt -
Tu eşti un cânt.



Poetul

Tu eşti o frunte, eu sunt o stemă,
Eu sunt un geniu, tu o problemă,
Privesc în ochii-ţi să te ghicesc
­Şi te iubesc!

Iubita

Îti par o noapte, îti par o taină
Mutată-n pala a umbrei haină,
Iţi par un cântec sublim încet ­
Iubit poet?

O, tot ce-i mistic, iubite barde,
În acest suflet ce ţie-ţi arde,
Nimica nu e, nimic al meu ­-
E tot al tău.

luni, 26 noiembrie 2012

Şi fluturii – au gânduri

PIERDUT PRIN PETALE
Toamna plouă cu lacrimi de frunze.
Cu frunze uscate plouă și în mine
Din când în când mi se trezește câte un flutur
Înghițit undeva în anii copilăriei
Pe toloaca cu puține flori
Pierdut prin petale de culori
Regăsesc bucăți din sufletul meu
Cu obrajii sprijiniți în lacrimi,
Şi fluturii – au gânduri.

duminică, 25 noiembrie 2012

Vânătoarea de Fluturi

ÎN CĂUTAREA PARFUMULUI IDEAL: PRIMĂVARA ÎNSORITĂ, PARFUMATĂ ȘI... EXCLUSIVĂ!



     Ți-am ales trei creații, pe care le vei întâlni muuult mai rar decât tot ce ai purtat până acum, toate trei fiind creații de "nisa". Sunt primăvăratice, interesante și… exclusive. M-am bucurat mult să descopăr pe site-urile creatorilor lor și distribuitori din București, și îmi face mare plăcere să prezint cu această ocazie trei parfumerii de nisa, unde poți petrece cu ușurință și o zi întreagă explorând creații fascinante.

L’Artisan Parfumeur - La Chasse aux Papillons

     "Vânătoarea de Fluturi" ne transportă într-o poiană în plina explozie a primăverii, unde ne putem bucura de o zi însorită cu flori parfumate, fluturi colorați și râsete de copii. Această imagine idilică nu este o exagerare, parfumul este absolut fidel descrierii. Exuberant, inocent și cochet în același timp, amintește de vacanțe și de joaca fără să cadă în nostalgie. Pur și simplu te simți din nou o copilă, fericită și lipsită de griji. Pentru mine acest parfum este "La Medeleni" primul volum, din perspectiva Olguței. Note predominante: iasomie, flori de tei, tuberoze și flori de portocal.
Îl găseștiti la Madison Perfumery, pentru detalii: Madison Perfumery

État Libre D’Orange Jasmine et Cigarette

     Copilița a crescut și a devenit o femeie fatală, sau cel puțin așa ar vrea să creadă Antoine Maisondieu, creatorul acestei iasomii serioase. Acum sa te vad, Laura, cat iti place iasomia! Nu e cazul insa sa te ingrijorezi, dupa o explozie initiala de iasomie pasionala ca o noapte de dragoste, parfumul devine proaspat, verde si varatic. Tigareta nu este una fumata, ci mai degraba una viitoare, mai precis o frunza de tutun ca o salsa cubana, cu o usoara adiere de fan si doar o umbra de fum. Un parfum interesant, dar suficient de linistit pentru a-l putea purta atat la facultate cat si la spital. Vei intoarce capete si vei frange inimi fara insa a declansa alarma de incendiu ...
Pentru Jasmine et Cigarette trebuie să cauți parfumeria Beautik, 
pentru detalii: Beautik

Pierre Montale - Crystal Flowers

     Pierre Montale a fost multa vreme parfumerul casei regale Al Saud si a adus concepte traditionale din Orientul Mijlociu pe care le-a adaptat, atat cat s-a putut, gusturilor europene. In colectia sa gasim multe parfumuri grele, tipic arabesti, dar si creatii mai usoare, ca cea prezentata aici. Toate sunt insa memorabile iar Crystal Flowers are o multime de admiratoare. Cum Laurei ii plac trandafirii, m-am gandit ca un trandafir usor de vara ar fi foarte potrivit. Crystal Flowers are in compozitie flori de primavara ca lacramioara si iasomia, dar si o floare care pentru mine reprezinta vara – este vorba de sangele voinicului. Esenta de trandafiri folosita aici este cea de Grasse, regiune de pe Coasta de Azur faimoasa pentru cultivarea florilor pentru marile case de parfumuri.
     Crystal Flowers incepe cu o nota puternica de trandafiri, care insa se linisteste si permite si celorlaltor note sa-si faca aparitia, pe rand, performanta rar atinsa de un parfum artificial pentru mase. Ca orice parfum Montale, rezista cel putin 24 de ore, asa ca e chiar de preferat sa il aplici cu cel putin jumatate de ora inainte sa iesi din casa. Aplica-l cu o mana usoara, una de neurochirurg de preferinta.
     Note: Flori albe, trandafiri de Grasse, mazariche parfumată (sau sângele voinicului), lăcrămioare, ambergris și mosc.
Îl găseștiti la parfumeria Elysee Concept, pentru detalii: Elysee Concept
  Sursă: Smart Woman

O fluturică cu aripi din eșarfe

ÎMI PLAC INSTANTANEELE...

„Frumuseţea este forma finalităţii unui obiect, întrucât o percepem fără reprezentarea unui scop.”
 definiţie de Immanuel Kant



     Bună ziua! Cum a fost? Nu prea, eu sunt încă în paralizie, dar în timp ce stau întins încremenit pe-o parte în pat, am dat peste această campanie de publicitate 'Hermes' pentru primăvara/vara 2012. Am devenit momentan atât de îndrăgostit pe imaginea cu domnișoara lipită de voinicul copac și vântul ce îi învăluie eșarfele din mătase prinse de părul ei, ce întruchipează atât de iscusit o fluturică cu aripi, pe care nu am putut lăsa ca să nu-l împărtășesc cu voi.


     Acest lucru este fenomenal de frumos!
     Inchipuiți-vă cât de mult timp a luat fotografului pentru a obține o  formă exactă de fată fluture cu ajutorul acestei eșarfe frumoase și imaginația strălucitoare a celui care a conceput totul. Îmi plac instantaneele, pentru că sunt singurele care ne pot arăta diferenţa între un maestru al imaginei foto şi un fotograf simplu.

     O zi minunată. Până ne vom întâlni din nou ....

duminică, 18 noiembrie 2012

Scafandrul şi fluturele

Jean-Dominique Bauby

„LE SCAPHANDRE ET LE PAPILLON”

     Ce înseamnă, de fapt, să fii viu? Care ne sunt, cu adevărat, bucuriile vieții? Cine — sau ce — din noi trăiește, se-ndrăgostește, caută, uită, iartă? Câtă suferință încape într-un trup, câtă nefericire într-un suflet? De ce trebuie să murim?

Scafandrul şi fluturele
     Publicat la câteva zile după moartea autorului, victimă a unui accident vascular, Scafandrul şi fluturele este una dintre cele mai zguduitoare poveşti despre viaţă. Ieşit din comă, dar paralizat cvasi-complet, cu o singură pleoapă, stânga, mobilă, Jean-Dominique Bauby "dictează" această carte. Câteva sute de mii de bătai de pleoapă - pentru ca noi să putem vedea lumea şi altfel.




"... Acum, când să fac saltul periculos în propriul meu trecut, simt că ameţesc. Nu ştiu de la ce capăt să apuc orele acelea apăsătoare şi inutile, imposibil de adunat, întocmai ca biluţele de mercur dintr-un termometru frânt în două. Cuvintele se eschivează. Cum să evoci supleţea şi căldura trupului tânăr al brunetei înalte lângă care te-ai trezit pentru ultima dată, fără să-i acorzi atenţie, aproape morocănos? Totul era gri, păstos şi resemnat: cerul, oamenii, oraşul harţuit de mai multe zile de greva din transporturi. Alături de milioanele de parizieni, eu şi Florence intram în malaxorul încâlcit al zilei, cu privirile goale, cu feţele trase, ca nişte zombi. Executam mecanic toate gesturile acelea care, astăzi, mi se par miraculoase: să te bărbiereşti, să te-mbraci, să-ţi bei ciocolata..." (Jean-Dominique Bauby)

     Romanul lui Bauby pe numele său original „Le scaphandre et le papillon”, printr-o poveste încântatoare şi tragică în acelaşi timp ne oferă și o lecţie de viaţă, dar și o perspectivă cel puţin inedită de a trăi. Un om aproape mort ne arată cum să trăim şi de ce, regretând că nu îşi mai poate urma visele. Este o creaţie uimitoare, o descriere incomparabilă a dramei şi suferinţei, în care cititorul devine singurul personaj care ştie ce simte sau ce gândeşte protagonistul.

     Bestseller internațional, vândut în peste un milion de exemplare și tradus în 30 de limbi, cartea lui Jean-Dominique Bauby stă la baza filmului lui Julian Schnabel — premiul Bafta pentru cea mai bună ecranizare, peliculă distinsă în 2008 și cu Globul de Aur pentru cel mai bun film, Premiul pentru cel mai bun regizor, Premiul pentru cel mai bun actor și titlul Cel mai bun film la Gala Premiilor Lumiere.


joi, 15 noiembrie 2012

Un flutur uşor şi gentil

FRLITOASĂ-i...
poezie de Mihai Eminescu (1866)

Mihai Eminescu la 19 ani
În lacul cel verde şi lin
Răsfrânge-se cerul senin,
Cu norii cei albi de argint,
Cu soarele nori sfâşâind.
Dumbrava cea verde pe mal
S-oglindă in umedul val,
O stâncă stârpită de ger
Înalţ-a ei frunte spre cer.
Pe stânca sfărmată mă sui,
Gândirilor aripi le pui;
De-acolo cu ochiul uimit
Eu caut colo-n răsărit
Şi caut cu sufletul dus
La cerul pierdut în apus.
Cobor apoi stânca în jos,
Mă culc între flori cu miros,
Ascult la a valului cânt,
La gemătul dulce din vânt.
Natura de jur, împrejur.
Pe sus e o boltă de-azur,
Pe jos e un verde covor,
Ţesut cu mii tinere flori.
Văd apa ce tremură lin
Cum vântul o-ncruntă-n suspin
Simt zefiri cu-aripi de fiori
Muiate în miros de flori,
Văd lebede, barcă de vânt,
Prin unde din aripe dând,
Văd fluturi albaştri, uşori,
Roind şi bând miere din flori.
De ce nu am aripi să zbor,
M-aş face un flutur uşor,
Un flutur uşor şi gentil
Cu suflet voios de copil,

M-aş pune pe-o floare de crin
Să-i beau sufleţelul din sân,
Căci am eu pe-o floare necaz,
Frumoasă-i ca ziua de azi!


O fluturică frumoasă ca ziua de azi

marți, 13 noiembrie 2012

Naufragiind prin iluzia vieții

SPRE PRIMĂVARA CU FLUTURI
ȘI FLORI TIMPURII


Mulţi oameni spun că fluturele,
Nu trăiește mai mult de o zi
Decât poate în fabule şi
imaginațiile noastre.
Sau minciuni.

Însă poţi să crezi, aşa spun eu,
Cel ce a ajuns mai mult flutur decât

om de rând,
Întelege pe deplin

că fiecare zi poate fi ultima
Care se ceartă cu imaginabilul
Și condamnă minciuna.

Dar măcar acolo, în gândurile mele,
Pot să zâmbesc un pic, să palpitez ca acidul în pahar,
Să plâng de bucurie, să fiu o inimă ce arde fierbinte
Și mai ales, să mă primblu prin văi
Unde își leagănă fluturii florile multiubite
Și se admiră în schimb de sărutări.

Că nu e o prostie sau o nebunie
Să nu credeți în cuvântul unui damblagiu
Cel ce demult a congelat posibilul si imaginabilul.
Să gândiți că aiurez cu voce tare, nu, nici nebun nu sunt
Nebuni sunt aceia* ce au vrut afară să mă târască
Din căruciorul cu rotile, paralizat fiind în toiul iernii
De-atunci secundele mele se perindă
Naufragiind prin iluzia vieții
Spre primăvara cu fluturi și flori timpurii
Și trenurile care vin, și pleacă, dar puţini rămân
Aici în amărâta gară a inimii mele.
Aceeași gară plumbuită și mohorâtă.
Căci unul eu sincer cred
Că un fluture trăiește mai mult de o zi

Al bunelor ce perindă din aceasta. 
* este vorba de nimeni alții decât fratele meu vitreg și muierea lui, mai multe detalii găsiți în articolul  Dezvăluirile unui dizabil  de pe blogul „Bucăți de Suflet”. Asta dacă vă interesează să aflați și de Cretinătatea Anului.   Până la o nouă postare.


O domniță întinsă și fluturele jucăuș deasupra ei

luni, 12 noiembrie 2012

Fluturii din Europa pe cale de dispariție!

ȘI SPECIILE MICI ALE PLANETEI SUNT 
EXTREM DE IMPORTANTE


     Insectele sunt afectate de pierderea habitatului cu iarba, din cauza intensificării agriculturii și urbanizării.


     Sute de fluturi, cărăbuși și libelule sunt pe cale de dispariție în întreaga Europa, cu aproape o treime din cele 435 de specii de fluturi în declin, avertizează oamenii de stiință.

     Pierderea habitatului cauzată de agricultura intensă, schimbările climatice, incendiile forestiere și extinderii turismului amenință cu extincția 14% din libelule, 11% din cărăbuși și 9% din fluturii din Europa, potrivit raportului Listei Roșii europene, pentru Comisia Europeană.

Știați că ochiul libelulei este format din mai mult de 30 mii ochi simpli?

     “Cand se vorbește despre specii amenințate, oamenii tind să se gândească la animale mai mari, mai carismatice, precum panda sau tigrii, dar nu trebuie să uităm ca și speciile mici ale planetei sunt extrem de importante”, a declarat Jane Smart de la Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN), grupul care realizează Lista Roșie.

     “Fluturii, de exemplu, au rol cheie precum polenizatori în ecosistemele unde trăiesc”, subliniază Smart.

     Cele mai multe dintre speciile amenințate trăiesc în sudul Europei unde verile din ce în ce mai călduroase și uscate, combinate cu irigarea și extracția apei cauzează dispariția zonelor umede.

     Fluturele alb de Madeira este critic amenințat cu dispariția, potrivit Listei Roșii, care a revizuit statusul a 6.000 de specii europene incluzând mamifere, reptile și plante. Dar acest fluture ar putea să fi dispărut deja, întrucât nu a mai fost văzut în Madeira de peste 20 de ani.

Fluturele alb de Madeira, ameninţat cu dispariţia
     Fluturele galben de Dunăre este și el amenințat cu dispariția. Doar 4% dintre speciile de fluturi europeni, dintre care 142 unice în lume, sunt în creștere ca număr.

Fluturele galben de Dunăre
Și speciile mici ale planetei sunt extrem de importante

vineri, 9 noiembrie 2012

Fluturii întruchipează florile

ȘI AM SĂ FLUTUR
CU VORBELE PE BLOG...

Fluturii ca și florile, au cea mai largă gamă de culori
și modele dintre toate ființele vii de pe Terra. Și n-am să supăr pe nimeni, dacă am să spun cu încredere că fluturii întruchipează florile. Nu zadar se întâmplă că nu pot unul fără celălalt, fluturii din miezul florilor de la marginea sufletului meu.

Iar prin șirul imens de culori care pot să se armonizeze atât de splendid doar pe aripioarele lor, regăsesc bucăți din sufletul meu.
Privindu-i cum plutesc instantaneu în aer, dragostea îți curge șirag prin vene, de parcă însăși Ea plutește în aer. Așa că am să scufund focul dintre mormanele de frunze cu fluturi între ele ascunse, scăldată-n lacrima lor pură, ori de câte ori va fi nevoie. Și am să
flutur cu vorbele pe blog printre zile ce mai am sub cerul acestui infinit de stele.
Până la o nouă postare,

luni, 5 noiembrie 2012

Un fluture venit din amintire

❝BRINGING ME DOWN TO MY KNEES❞ - ROXETTE
versuri în limba română

Sunt un fluture venit din amintire

Ce încă mai aşteaptă, cu speranţă
Ca să mai simtă acef fior, acea trăire
Ce te înalţă şi-ţi dă un sens în viaţă.
DA! Azi vreau ca să iubesc din nou!
Să ştiu că am ceva numai al meu
Să ştiu că am ceva ce-mi aparţine
Să ştiu că El m-aşteaptă, iubitul meu
Că-i împlinit, că m-a ales pe mine.

Şi ne-am jurat iubire, am făcut legământ
Că ochii lui vor fi şi ochii mei
Că aşa iubire nu va mai fi pe pământ
Iar eu voi fi cea mai împlinită-ntre femei.
Îţi voi cînta iubirea în fiece cuvânt
Şi voi zbura alături de fiinţa ta
Te voi urma în orice gând
Şi în vise vom visa, tot de iubirea ta şi-a mea.

Sunt un fluture venit din amintirea
Unei iubiri, cea fost şi va ramâne
Mereu în inima mea.


30 mai 2011 la primul concert susținut de Roxette în România.
 Duo-ul suedez Roxette la primul concert susținut în România.

duminică, 4 noiembrie 2012

Fluturași... pe zăpadă, mai ales!

PĂCAT CĂ M-A PARALIZAT!

    O Inimă caldă pe nisipul rece. Nici pe asta nu pot să o facă fiecare. Numai Dragostea si Doruri pure ne îngână minţile noastre să unduiască asemenea minunăţii cum sunt inimioare, îngeraşi și fluturași... pe zăpadă, mai ales. E o curată splendoare să le vezi în cale.

    Încă e mai greu. Şi încă mai doare. Dar nu găsesc nici o scăpare. Un lucru mă opreşte să nu merg la spânzurătoare. Şi acela ești tu și amintirile noastre. Păcat că m-a paralizat..

    O lume nebună. Cine îţi întinde o mână? Să te ridici dacă cazi. În ziua de azi. O lume frumoasă. Inimi care nu ne lasă. Să iubim ca pe ultima noapte. Să nu mai vorbim în şoapte.

    În drumul meu e o noapte mai noapte decât noaptea. Singura rază de lumină vine de la tine. Amintirile noastre. N-aş vrea să se stingă. Dar şi stelele se sting, cu regret, prefăcându-se în scrum asemeni omului. Suntem foarte slabi în faţa Naturii. Nişte bucate mari de carne. Care ajung, din
păcate hrană la viermi. Atât de nedreaptă şi de stupidă e viaţa omului.