duminică, 18 noiembrie 2012

Scafandrul şi fluturele

Jean-Dominique Bauby

„LE SCAPHANDRE ET LE PAPILLON”

     Ce înseamnă, de fapt, să fii viu? Care ne sunt, cu adevărat, bucuriile vieții? Cine — sau ce — din noi trăiește, se-ndrăgostește, caută, uită, iartă? Câtă suferință încape într-un trup, câtă nefericire într-un suflet? De ce trebuie să murim?

Scafandrul şi fluturele
     Publicat la câteva zile după moartea autorului, victimă a unui accident vascular, Scafandrul şi fluturele este una dintre cele mai zguduitoare poveşti despre viaţă. Ieşit din comă, dar paralizat cvasi-complet, cu o singură pleoapă, stânga, mobilă, Jean-Dominique Bauby "dictează" această carte. Câteva sute de mii de bătai de pleoapă - pentru ca noi să putem vedea lumea şi altfel.




"... Acum, când să fac saltul periculos în propriul meu trecut, simt că ameţesc. Nu ştiu de la ce capăt să apuc orele acelea apăsătoare şi inutile, imposibil de adunat, întocmai ca biluţele de mercur dintr-un termometru frânt în două. Cuvintele se eschivează. Cum să evoci supleţea şi căldura trupului tânăr al brunetei înalte lângă care te-ai trezit pentru ultima dată, fără să-i acorzi atenţie, aproape morocănos? Totul era gri, păstos şi resemnat: cerul, oamenii, oraşul harţuit de mai multe zile de greva din transporturi. Alături de milioanele de parizieni, eu şi Florence intram în malaxorul încâlcit al zilei, cu privirile goale, cu feţele trase, ca nişte zombi. Executam mecanic toate gesturile acelea care, astăzi, mi se par miraculoase: să te bărbiereşti, să te-mbraci, să-ţi bei ciocolata..." (Jean-Dominique Bauby)

     Romanul lui Bauby pe numele său original „Le scaphandre et le papillon”, printr-o poveste încântatoare şi tragică în acelaşi timp ne oferă și o lecţie de viaţă, dar și o perspectivă cel puţin inedită de a trăi. Un om aproape mort ne arată cum să trăim şi de ce, regretând că nu îşi mai poate urma visele. Este o creaţie uimitoare, o descriere incomparabilă a dramei şi suferinţei, în care cititorul devine singurul personaj care ştie ce simte sau ce gândeşte protagonistul.

     Bestseller internațional, vândut în peste un milion de exemplare și tradus în 30 de limbi, cartea lui Jean-Dominique Bauby stă la baza filmului lui Julian Schnabel — premiul Bafta pentru cea mai bună ecranizare, peliculă distinsă în 2008 și cu Globul de Aur pentru cel mai bun film, Premiul pentru cel mai bun regizor, Premiul pentru cel mai bun actor și titlul Cel mai bun film la Gala Premiilor Lumiere.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumesc pt timpul acordat