luni, 12 noiembrie 2012

Fluturii din Europa pe cale de dispariție!

ȘI SPECIILE MICI ALE PLANETEI SUNT 
EXTREM DE IMPORTANTE


     Insectele sunt afectate de pierderea habitatului cu iarba, din cauza intensificării agriculturii și urbanizării.


     Sute de fluturi, cărăbuși și libelule sunt pe cale de dispariție în întreaga Europa, cu aproape o treime din cele 435 de specii de fluturi în declin, avertizează oamenii de stiință.

     Pierderea habitatului cauzată de agricultura intensă, schimbările climatice, incendiile forestiere și extinderii turismului amenință cu extincția 14% din libelule, 11% din cărăbuși și 9% din fluturii din Europa, potrivit raportului Listei Roșii europene, pentru Comisia Europeană.

Știați că ochiul libelulei este format din mai mult de 30 mii ochi simpli?

     “Cand se vorbește despre specii amenințate, oamenii tind să se gândească la animale mai mari, mai carismatice, precum panda sau tigrii, dar nu trebuie să uităm ca și speciile mici ale planetei sunt extrem de importante”, a declarat Jane Smart de la Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN), grupul care realizează Lista Roșie.

     “Fluturii, de exemplu, au rol cheie precum polenizatori în ecosistemele unde trăiesc”, subliniază Smart.

     Cele mai multe dintre speciile amenințate trăiesc în sudul Europei unde verile din ce în ce mai călduroase și uscate, combinate cu irigarea și extracția apei cauzează dispariția zonelor umede.

     Fluturele alb de Madeira este critic amenințat cu dispariția, potrivit Listei Roșii, care a revizuit statusul a 6.000 de specii europene incluzând mamifere, reptile și plante. Dar acest fluture ar putea să fi dispărut deja, întrucât nu a mai fost văzut în Madeira de peste 20 de ani.

Fluturele alb de Madeira, ameninţat cu dispariţia
     Fluturele galben de Dunăre este și el amenințat cu dispariția. Doar 4% dintre speciile de fluturi europeni, dintre care 142 unice în lume, sunt în creștere ca număr.

Fluturele galben de Dunăre
Și speciile mici ale planetei sunt extrem de importante

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumesc pt timpul acordat